HTML

A nagyvilág fiatal szemmel

Közéletről, gondolatokról, érzésekről, miegymásról.

Utolsó kommentek

  • Mercer395: bkvfigyelo.blog.hu/ Valamiért nem fordította le a linket. Pedig azt hittem:) (2009.05.04. 11:27) Miért nem jön a villamos?
  • Mercer395: Hehe, ezt akár a bkv-figyelőre is be lehetett volna küldeni. Bár ez az autósok hülyesége. (2009.05.04. 11:26) Miért nem jön a villamos?
  • mnmnbkhj: Nagyn jó, igen király írás. Ilyen a magyar élet, kövessetek meg de ez a hangulat tetszik valahogy. (2009.02.07. 21:50) Éjszaka, hazafelé
  • Névtelen betelefonáló: Vita nékül: ez egy jól sikerült írás. Úgy mondom, h tanultam tájkommunikációt :) Mindemellett igaz... (2008.07.02. 11:25) Éjszaka, hazafelé
  • shenk: Azt túlzásnak mondanám, hogy értek hozzá:) VIszont elég erőteljes érzelmek rohantak meg akkor, és ... (2008.07.01. 23:05) Éjszaka, hazafelé
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mercer395: bkvfigyelo.blog.hu/ Valamiért nem fordította le a linket. Pedig azt hittem:) (2009.05.04. 11:27) Miért nem jön a villamos?
  • mnmnbkhj: Nagyn jó, igen király írás. Ilyen a magyar élet, kövessetek meg de ez a hangulat tetszik valahogy. (2009.02.07. 21:50) Éjszaka, hazafelé
  • KEhelyKE: persze, nem szó szerint gyújtanám rá...de basszus elegem van már ezekből...semmit nem tesznek hozz... (2008.06.03. 15:49) Kiszavaznák a faluból a cigányokat
  • shenk: Hát, nem pont ezt a logikai sort követtem, hogy "ha már úgyis mindenért fizetünk, akkor ez mindegy... (2008.05.27. 21:09) Újonc az egészségügyben
  • KEhelyKE: ha ott akar maradni a kondér mellett, akkor azt csinálja, amit mondanak neki :) csak akkor ne ilye... (2008.05.27. 14:35) Fodroid

Linkblog

Az Igazság? Ideát van!

2008.04.05. 02:11 shenk



Sokat hangoztatott, olykor hőn áhított, megfoghatatlan dolog az igazság. Hivatkozunk rá, mint minden dolgok legnemesebbikére, arra, amit el kell érni, amit meg akarunk tudni. De vajon mi is az valójában, hogyan lehet megfogni?

Az igazság véleményem szerint az, ami volt, van, és ami lesz. A megtörtént, történő, jövőbeni dolgok összessége, és az ezek mögött meghúzódó valóság.

Valóságból pedig van sok. Mindenkinek van egy saját kis valósága, ebből következően saját igazsága. Legyenek ezek a kisbetűs igazságok. Mindenki ragaszkodik a sajátjához, azt érzi hitelesnek, azzal számol, azt építi be értékrendjébe, gondolkodásába. Probléma akkor adódik, amikor ez ütközik egy másik ember igazságával. Ez nyilvánvaló módon konfliktusokat okozhat. A konfliktusokból pedig több dolog is származhat. Egyrészt végződhet a dolog konszenzussal, ami azzal jár, hogy valamilyen mértékben mindkét fél érdekei sérülnek, de cserébe kapnak is valamit. Végződhet úgy is, hogy az egyik fél meggyőzi igazáról a másikat, ilyenkor megállapodás születik, mindenki jól jár valamilyen szinten, de az eredmény nem feltétlenül teljes mértékben kielégítő, ugyanis lehetséges, hogy csak egyetlen személy álláspontját tükrözi, a másik csak a meggyőző személyes jellemvonásai, karizmája miatt fogadja el azt.

Az is megtörténhet, hogy a konfliktus nem oldódik fel, ilyenkor a harc folytatódik. Ez nyilván mindkét fél számára káros, így érdekeltek abban, hogy mielőbb véget érjen a „küzdelem”, valamilyen megoldás szülessen.

S végül az is megeshet, hogy a felek felülbírálva korábbi álláspontjaikat, új aspektusból veszik szemügyre az adott dolgot (saját igazságaikat), s rájönnek, hogy egyiküknek sem volt igaza, s munkájuk gyümölcseként megszületik egy új, immár nagyobb bázissal rendelkező igazság. E mögött már két ember áll, tehát jó esetben nagyobb a relevanciája. Minél több ember keresi, és találja meg a módot arra, hogy saját kis igazságait másokéval összehangolja, azokat közös megegyezéssel megváltoztassák, kijavítsák, annál nagyobb lesz az esély arra, hogy eljutnak a nagybetűs Igazságig, amit oly régóta kutatunk, s ami annyira foglalkoztat bennünket.

5 komment

Címkék: gondolat filozófia igazság

A bejegyzés trackback címe:

https://shenk.blog.hu/api/trackback/id/tr85411958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harbinger 2008.04.05. 17:31:47

Szerintem nagyon jó a meglátás, noha én az igazság szót vélemény szóra cserélném ki.
Meg vannak azért dolgok, amiket másképp látok, de tulajdonképpen, ez az életből rövidségéből fakadóan nem is lényeges :)

shenk 2008.04.05. 18:07:46

Alapesetben valóban ezek vélemények, de én úgy látom, hogy manapság az emberek a véleményüket valamilyen igazságnak tekintik, nem tudnak más véleményeket elfogadni. Ezért a megfogalmazás.
Az élet rövidsége szerintem relatív, pár nap is tűnhet borzasztó hosszúnak, ha olyanok a körülmények.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.06. 15:52:19

Noh, azt hittem itt már sosem lesz új cikk.
Amúgy szerintem nem az igazság a lényeg, mert egy bizonyos szinten túl ez a fogalom értelmezhetetlen. Azaz nagybetűs igazság szerintem nincs, s keresni fölösleges. A lényeg valahol ott volna, hogy olyan álláspontokra jussunk, ami a lehető legkevésbé tekinthető igazságtalannak. Bár, amennyi kommunikáció van itthon, kétlem, hogy azon kívül, hogy a "konfliktus nem oldódik fel", lenne más is.

shenk 2008.04.06. 16:57:41

Ötletek mindig vannak, csak ritkán foglalom össze írásban a gondolataimat:) Most, hogy "átköltöztettem" a blogot ide, talán többet írok majd. Itt normálisabban lehet kezelni a kommenteket, meg szebb is, mint a blogol.hu-s sablonok.
Lehet, hogy nincsen Igazság, de attól még nagyon sokan keresik:) Hozzáteszem, én nem. Vagy nem úgy. Vagy nem azt:) Az meg sajnos tény, hogy a kommunikáció az ma, Magyarországon minimális. Ezt hiányolom én is. Nyilván együtt sokkal többre lehet jutni. Most ezt vonatkoztathatjuk akármire, akár a mai magyar politikai életre is, de szinte az élet minden területére. Nincs összefogás az emberek között.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.06. 17:30:00

Nekem már ilyen irásmániám van. Mondjuk annyiból látom értelmét is, hogy ha index címlapra nem is lehet kikerülni, ha nincs minimális hírértéke annak amit csináltál, de legalább promo-ba rendre bekerül minden amit írok. Meg az a kettő aminek hírértéke volt, az ki is jutott.
Amúgy az összefogás meg a kommunikáció más. Nem kívánok összefogni semmilyen az én véleményemtől radikálisan eltérővel rendelkező bárkivel, ugyanakkor mérhetetlenül boldog lennék, ha értelmesen meg tudnánk osztani a nézeteinket. Az ilyen próbálkozások itthon általában heves kurvaanyázásokba fulladnak. S itt még akkor nem arról beszéltem, hogy egy széljobbossal mennyire lehet dűlőre jutni, hanem hogy a társadalom értelmesebbik felével mennyire lehet. Nem az volna a lényeg, hogy bármelyőnk "igaza" győzzék, hanem, hogy rájöjjön itthon mindenki, hogy az övétől eltérően gondolkodók is lehetnek értelmes emberek. Sőt, jórészt azok.

Nos, egy kommentbe ennyi elég lesz.
süti beállítások módosítása