HTML

A nagyvilág fiatal szemmel

Közéletről, gondolatokról, érzésekről, miegymásról.

Utolsó kommentek

  • Mercer395: bkvfigyelo.blog.hu/ Valamiért nem fordította le a linket. Pedig azt hittem:) (2009.05.04. 11:27) Miért nem jön a villamos?
  • Mercer395: Hehe, ezt akár a bkv-figyelőre is be lehetett volna küldeni. Bár ez az autósok hülyesége. (2009.05.04. 11:26) Miért nem jön a villamos?
  • mnmnbkhj: Nagyn jó, igen király írás. Ilyen a magyar élet, kövessetek meg de ez a hangulat tetszik valahogy. (2009.02.07. 21:50) Éjszaka, hazafelé
  • Névtelen betelefonáló: Vita nékül: ez egy jól sikerült írás. Úgy mondom, h tanultam tájkommunikációt :) Mindemellett igaz... (2008.07.02. 11:25) Éjszaka, hazafelé
  • shenk: Azt túlzásnak mondanám, hogy értek hozzá:) VIszont elég erőteljes érzelmek rohantak meg akkor, és ... (2008.07.01. 23:05) Éjszaka, hazafelé
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mercer395: bkvfigyelo.blog.hu/ Valamiért nem fordította le a linket. Pedig azt hittem:) (2009.05.04. 11:27) Miért nem jön a villamos?
  • mnmnbkhj: Nagyn jó, igen király írás. Ilyen a magyar élet, kövessetek meg de ez a hangulat tetszik valahogy. (2009.02.07. 21:50) Éjszaka, hazafelé
  • KEhelyKE: persze, nem szó szerint gyújtanám rá...de basszus elegem van már ezekből...semmit nem tesznek hozz... (2008.06.03. 15:49) Kiszavaznák a faluból a cigányokat
  • shenk: Hát, nem pont ezt a logikai sort követtem, hogy "ha már úgyis mindenért fizetünk, akkor ez mindegy... (2008.05.27. 21:09) Újonc az egészségügyben
  • KEhelyKE: ha ott akar maradni a kondér mellett, akkor azt csinálja, amit mondanak neki :) csak akkor ne ilye... (2008.05.27. 14:35) Fodroid

Linkblog

Javaslatok az államháztartási hiány csökkentésére

2008.04.05. 01:11 shenk


Mindenek előtt leszögezem, hogy még a közelében sem vagyok annak, hogy szakembernek nevezzem magam, mindössze a véleményemet írom le, és az általam igazságosnak tartott megoldási javaslataimat. Valamint az alábbiakat úgy olvassátok, hogy azok tavaly íródtak, blogköltözés miatt lehet itt most olvasni a posztot. Időhatározók többé-kevésbé javítva. Vélemény maradt.

Magyarország költségvetése nincs a legjobb állapotban. A hiány minden évben több %-os, a maastrichti szerződés kritériumainak még mindig nem felelünk meg. Államadósság tekintetében szintén nem állunk jól, a kritikus, GDP-ben mért 60%-ot rendszerint átlépjük, a munkanélküliségi ráta pedig 2007 tavaszán 7,3% körül mozgott, ráadásul ez csak a regisztrált munkanélküliek számát foglalja magában. Ha ehhez még hozzávesszük a rengeteg feketén dolgozót, akkor bizony a magyar munkavállalói rétegben még rengeteg befizetetlen adó marad, ami betömködhetné a költségvetési lyukakat. Persze ennek a behajtását nem kétszázezer APEH alkalmazottal kellene elérni, hanem értelmesen kigondolt és felépített adópolitikával. Meg lehet nézni, tőlünk nem is olyan messze (Szlovákia), hogyan csinálják ezt, és hogy ott milyen az adófizetési morál. Mellesleg másik szomszédainknál, a szlovéneknél meg már euroval fizetnek a gyári munkások a reggeli feles vodkáért. Nálunk erre még várni kell.

A legnagyobb kiadásai az államkasszának minden évben a szociális juttatások, illetve az egészségügy finanszírozása. Ez utóbbi átalakításának a kormány már nekilátott (hogy milyen módszerekkel, és várható eredményekkel, azt most inkább hagyjuk, bár a rezidensképzéssel kapcsolatos minisztériumi elképzelésekről még lehet írok egy postot valamikor, mert a mainstream médiában semmi sincs róluk szinte, pedig botrány...), úgyhogy erről sok szót most nem ejtenék, annál inkább viszont a szociális hálóról.

A http://www.koltsegvetes2008.hu/ program adatai szerint (sose bízz meg egy pénzügyminiszterben, pláne egy propaganda flash játékban, de kiindulópontnak esetünkben megfelel, hiszen valamilyen szinten tükrözi a kormány álláspontját) idén a közös kasszából fejenként, a ránk eső 110990 forintból 20570 forintot költünk szociálpolitikai támogatásokra, ami 18,2%-nak felel meg. Eszerint minden 100 forintból több mint 18 arra megy el, hogy a munkanélkülieket, kismamákat, nagycsaládosokat, stb. finanszírozzuk. Nyilván erre szükség van, de mivel ilyen hatalmas összegről (százmilliárdokról, sőt!) van szó, én, ha felelős kormányzati pozícióban lennék, biztosan felülvizsgálnám az egész rendszert. Most mondhatják egyesek, hogy még jó, hogy nem vagyok olyanban:)

Nézzük ugyanis ennek az elemeit. Szigorítanám az álláskeresési segélyhez jutás feltételeit. A jelenleg hatályos rendelkezések szerint az jogosult rá, aki az elmúlt 4 évben 200 napot legalább dolgozott. Évi 50 nap. Ne nevettessenek már. Aki az év 80%-ban lazsál, az ne akarjon segélyt. Aki feketén dolgozik, az se akarjon. Évi 200 nap igazolt munkaviszonnyal esetleg. Akinek büdös a munka, annak legyen büdös a más pénze is. Mértékét viszont csekélynek tartom, mondhatni semmire nem elég. A minimálbér 40%-ból (ez 2007-ben 26 200 forint) lehetetlen akármit is csinálni, szinte már fölösleges kiutalni. Felemelném mondjuk 80%-ra, viszont nem adnám 90 (+90 50 év felett) napig, hanem csak mondjuk 60-ig. Aki akar 60 nap alatt talál munkát, legalább ideigleneset, ami a semminél jobb. Belátható, hogy racionalizálással, a potyautasok „vonatról” való lerugdalásával jelentős megtakarítást lehetne elérni. Ezt lehet kegyetlenségnek, és embertelenségnek is tekinteni, de be kellene végre látni, hogy az állam nem arra van, hogy eltartsa az embereket, hanem arra, hogy élhető körülményeket, keretet biztosítson a társadalomnak a létezésre. A szocializmust végre el kéne temetni, annak minden maradványával és ragadmányával együtt.

A másik a rokkantnyugdíjak, illetve az idő előtt nyugdíjba vonulók nyugdíja. A portfolio.hu adatai szerint 2005.10.01-jén 808,107 rokkantnyugdíjas volt az országban, ami az akkori lakosságnak mintegy 7,9%-át teszi ki. Azért ez megdöbbentő. Minden nyolcadik ember rokkant az országban. Szigorúbban be kéne tartatni a kreszt. Nem azt mondom, hogy hagyjuk magukra a rokkantakat, és haljanak éhen, nyilván kell őket anyagilag és erkölcsileg is támogatni, de egyrészt szigorítani kéne a rokkantá-nyilvánítás feltételeit, másrészt (és most véleményem szerint fontos, és valószínűleg adminisztrációs problémák miatt nehezen kivitelezhető gondolat következik), ennél, valamint az ÖSSZES szociális támogatásnál megszabnék egy jövedelem-korlátot, ami felett a folyósítás automatikusan NEM történik meg. Magyarán szólva, akinek a családjában, háztartásában az egy főre jutó kereset amúgy is magas (és itt bejön a képbe a magyar társadalom hajlandósága/kényszere az adócsalásra), oda „fölöslegesen” ne juttassunk mégtöbb pénzt, van annak jobb helye is (persze ilyenkor nem a politikusok zsebére gondolok).

Az egyéb szociális támogatások, mint pl. a gázártámogatás, mindig is bicskanyitogató téma voltak, és azok is lesznek, ezért nem nagyon mer egyik kormány sem hozzájuk nyúlni, s bár a Gyurcsány-kabinet kicsit leszűkítette a jogosultak körét, így is elég sokan, és sokat kapnak ilyen jogcímeken (is). Ezek a területek mind további racionalizálásra adnak lehetőséget.

Megemlíteném még a felsőoktatást is, ugyan ez nem tartozik a szociális ellátások közé, de elgondolásom ezzel kapcsolatban is van (hol nincs?). Mégpedig az, hogy a leendő hallgató beiratkozáskor aláír egy szerződést a Magyar Állammal, amiben vállalja, hogy amennyiben diplomája megszerzése után legalább x (x>5) évet Magyarországon vállal munkát, és ezáltal adózik, „visszafizeti” képzése költségeit, a szerződés semmis. Amennyiben viszont nem telik le az 5 év, és az illető külföldre megy munkát vállalni, akkor ezzel azt is vállalja, hogy havi/negyedéves részletekben visszafizeti képzési költségeit, vagy azoknak egy részét. Persze ezzel szimultán meg kéne oldani olyan kérdéseket is, mint a friss diplomások elhelyezkedése, pl. az általános orvosoké, ahol a jelenlegi minisztériumi javaslat szerint csökkentik a rezidensképzés finanszírozását, ezzel rengeteg frissen végzett orvostól veszik el a lehetőséget, hogy bekerülhessenek az egészségügy vérkeringésébe. Persze ez csak egy kiragadott (személyes érintettségű) példa, a sort biztosan lehetne folytatni.

Összegzésül, jelen sorok írója tisztában van elképzelései kiforratlanságával, és kidolgozatlanságával, viszont úgy gondolja, hogy a mai (és az elmúlt évek) politikai tevékenysége kimerül semmitmondó lózungok hosszas ismételgetésében, és a kommunikációs gárdán kívül nem sok szakember izzad vért munka közben, tehát bőven lehetne még min javítani és változtatni. Ezeknek mindössze egyetlen akadálya van, viszont az olyan hatalmas és örökérvényű, hogy véleményem szerint sosem fognak itt változások bekövetkezni. Ez az akadály pedig a politikai elit maga, annak minden hazugságával (demagógia), ellenérdekeltségével (!), gyávaságával (a radikális változtatás politikai öngyilkosság) együtt. Levonva a konkluziót, a képviseleti demokrácia Magyarországon kialakult változata véleményem szerint alkalmatlan az ország jelenlegi állapotából való kilábalásra, így alapjaiban kellene megreformálni az egész államszerkezetet, a mostanitól különböző hatalmi struktúrával, különböző értékrenddel rendelkező emberekkel, ami elnézve a mai társadalmat: utópia.


Források:

www.nyilvantarto.hu

www.portfolio.hu

www.magyarorszag.hu

www.koltsegvetes2008.hu

 

 

7 komment

Címkék: társadalom költségvetés szociális háló munkanélküliség társadalmi igazságosság

A bejegyzés trackback címe:

https://shenk.blog.hu/api/trackback/id/tr9411928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyelv-ész 2008.04.07. 07:39:35

Mi vagy te, közgazdász? Ezt tanítják nektek, hogy hogyan kell költségvetési tételeket csökkenteni?
Azt nem tanítják az egyetemen, hogy nemcsak a kiadást lehet csökkenteni, hanem a bevételt is lehet növelni?

Na vajon hogyan?

Megszorítósdiban marha jók vagyunk. Arra egy mérlegképes könyvelő is elég, amit ma nálunk egy gazdasági vagy pénzügyminiszter csinál. Úgy ömlenek kifele a tíz- meg százmilliárdok az államkasszából mindenféle halott beruházásokra, mint a huzat, közben meg megspórolunk 8-10 milliárdot úgy, hogy annak az egész társadalom látja kárát. Aztán mikor az életképtelen ipar elkezd sírni, akkor jól leértékeljük a forintot, hogy versenyképesek maradjanak, ahelyett, hogy segítenénk modernizálni, fejleszteni.

A lértékeléstől meg megugrik az államadósság, amit majd megint megszorításokkal akarunk kompenzálni.

Ez kész röhej, nem gazdaságpolitika.

shenk 2008.04.07. 09:32:32

Nem tudom hogy te mit olvastál, de a fenti posztban mind bevételnövelés, mind kiadáscsökkentés szerepel. És nem, nem ezt tanítják. Magamtól voltam képes ezeket összehordani. Amit tanítanak, annak semmi köze a valósághoz. És ott, ahol a GDP cca 20%-a szociális kiadásokra megy el, K+F-re meg 1,1%, a már 10 éve elvárt 3% helyett, ott igenis átcsoportosításokra van szükség. A kiömlő tíz-meg százmilliárdokban egyetértünk, de azt igen egyszerűen meg lehetne oldani: közbeszerzési törvény módosítása, valamint azzal, ha a húsosfazékhoz közel lévő emberek legalább egy szemernyi becsületességgel rendelkeznének. És igen, ez nem gazdaságpolitika, mivel nem vagyok gazdaságpolitikus. De ami most folyik gazdaságpolitika címszó alatt, az szvsz mégnagyobb röhej, mint a fentiek.

shenk 2008.04.07. 09:34:21

Vagyis nem, a fentieket nem tartom röhejesnek, legfeljebb kivitelezhetetlennek, de nem azért, mert irracionálisak, hanem azért, mert ezek politikai felelősséggel járó döntések lennének. Amit ugye manapság nem igen lehet felvállalni. Tudjuk miért.

nyelv-ész 2008.04.07. 10:51:18

Nézd, a szociális jóléti állam illúziója, meg az alapvető szociális háló között van egy toronyugrásnyi különbség. Ha a gázártámogatást nyiszáljuk vagy az oktatástól vonunk el pénzt, az aprópénz mondjuk egy többszázmiliárdos megalomán beruházás mellett, amiről az elején tudtuk, hogy nem fog soha elkészülni, de azért gyorsan párszáz milliót elköltöttünk rá.

Közben ha fejleszteni, beruházni akarsz, akkor pályázhatsz, de ha nincs tuti csókosod a megfelelő helyen, akkor legfeljebb bankhitelt kaphatsz, 32%-os kamattal, amit nem tudsz a profitból kitermelni.

Egyébként szomorú, hogy a közgazdák úgy jönnek ki az oskolából, hogy nem kapnak elég útravalót az élethez.

És igen, én is úgy értettem, hogy ami ma Magyarországon folyik, az a kész röhej.

shenk 2008.04.07. 13:36:27

Az oktatásból nem vennék ki pénzt, sőt, a másik posztban írtam is, hogy a szakképzéseket erősen támogatni kéne anyagilag. Viszont a saját szememmel látom, hogy a felsőoktatásra fordított pénz egy része gyakorlatilag az ablakon van kidobva, mert a hallgatók egy rétege magasról szarik bele az egészbe, be se jár, tanulni sem tanul féléveken keresztül, miközben az állam pénze meg folyik el rá. Nem kevesebb pénzt kell az oktatásra fordítani, hanem a mostani pénzmennyiséget racionálisan felhasználni. Valamint a kóros nem-tanulást szankcionálni. Legalább egy 2.0-ás átlagot teljesítsen már mindenki. Az is iszonyatosan gyér, de legalább valami minimum teljesítményt várjunk el a hallgatóktól.
Az átlag kormányzati beruházás az tényleg siralmas ma Magyarországon, de azon változtatni csak szemléletmódváltással lehet, pár jogszabálymódosítással nem igen... Azokat ugyanúgy kijátszanák a fejesek, mint a mostaniakat. A közbeszerzések megváltozása tehát már tényleg az illúzió kategória, ezért nem is igen foglalkoztam velük.
Útravalót az élethez véleményem szerint nem az iskolában adnak manapság. Sajnos. Se a közgazdászoknál, se a műszakisoknál, informatikusoknál, bölcsészeknél, sehol. Van viszonylag sok ismerősöm innen-onnan, különböző szakokról, és ma a felsőoktatás az nem az életre nevelésről szól. Hogy miről, azt hagyjuk. Ezt manapság az ember vagy otthonról kapja, vagy ha olyan beállítottságú, akkor magától felszedegeti az élettapasztalat morzsáit már 18-20-22 éves korában. Ha meg nem, akkor gyerekként kerül ki az életbe. Ez van. Nem mondom, hogy ez így jó, de manapság rettentő kevés az olyan pedagógus, aki foglalkozik a diákkal/hallgatóval azon kívül is, hogy ledarálja neki az aznapi anyagot. Középiskolában konkrétan egy ilyen tanárom volt, a matek. Úgy vélem, tőle kaptunk valamiféle értéket a koordináta-geometrián kívül is. Most, főiskolán meg a nagy létszámok, és az idő rövidsége miatt erre nincs lehetőség. Pedig vannak olyan tárgyak, amik keretein belül lehetne szocializálni a hallgatókat, de az előadók nem élnek ezzel a lehetőséggel. Elmondom azt is, hogy miért nem: nincs rá igény. Szomorú, de ez van. Az átlagos hallgató ma annyit akar, hogy meglegyen vizsgán a kettese, és este elmehessen bebaszni a haverjaival. Olyanok, hogy olvasni, kulturálódni? Ugyanmár. Az derogál. Viszont valakitől ezt látják a fiatalok, nem maguktól szedik az összes baromságot. Ez nem egy generáció problémája. Mi már a második ilyen vagyunk, és az utánunk következő szerintem még rosszabb. Ilyen az emberanyag.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.05.27. 14:32:36

szerintem ezeket mindenki vágja, aki kettőt, meg kettőt össze tud adni, nem az a gond, hogy nincs jó elképzelés, az a baj, hogy még mindig ugyanazok vannak döntési pozíciókban, akik az előző rendszerben. addig, amíg nem takarodnak a halál hajára, nem lesz változás, mindegy, hogy ki a miniszterelnök...
süti beállítások módosítása