HTML

A nagyvilág fiatal szemmel

Közéletről, gondolatokról, érzésekről, miegymásról.

Utolsó kommentek

  • Mercer395: bkvfigyelo.blog.hu/ Valamiért nem fordította le a linket. Pedig azt hittem:) (2009.05.04. 11:27) Miért nem jön a villamos?
  • Mercer395: Hehe, ezt akár a bkv-figyelőre is be lehetett volna küldeni. Bár ez az autósok hülyesége. (2009.05.04. 11:26) Miért nem jön a villamos?
  • mnmnbkhj: Nagyn jó, igen király írás. Ilyen a magyar élet, kövessetek meg de ez a hangulat tetszik valahogy. (2009.02.07. 21:50) Éjszaka, hazafelé
  • Névtelen betelefonáló: Vita nékül: ez egy jól sikerült írás. Úgy mondom, h tanultam tájkommunikációt :) Mindemellett igaz... (2008.07.02. 11:25) Éjszaka, hazafelé
  • shenk: Azt túlzásnak mondanám, hogy értek hozzá:) VIszont elég erőteljes érzelmek rohantak meg akkor, és ... (2008.07.01. 23:05) Éjszaka, hazafelé
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mercer395: bkvfigyelo.blog.hu/ Valamiért nem fordította le a linket. Pedig azt hittem:) (2009.05.04. 11:27) Miért nem jön a villamos?
  • mnmnbkhj: Nagyn jó, igen király írás. Ilyen a magyar élet, kövessetek meg de ez a hangulat tetszik valahogy. (2009.02.07. 21:50) Éjszaka, hazafelé
  • KEhelyKE: persze, nem szó szerint gyújtanám rá...de basszus elegem van már ezekből...semmit nem tesznek hozz... (2008.06.03. 15:49) Kiszavaznák a faluból a cigányokat
  • shenk: Hát, nem pont ezt a logikai sort követtem, hogy "ha már úgyis mindenért fizetünk, akkor ez mindegy... (2008.05.27. 21:09) Újonc az egészségügyben
  • KEhelyKE: ha ott akar maradni a kondér mellett, akkor azt csinálja, amit mondanak neki :) csak akkor ne ilye... (2008.05.27. 14:35) Fodroid

Linkblog

Éjszaka, hazafelé

2008.06.27. 22:37 shenk

 

Este 22:50 perc van. Elindulsz Kedvesedtől a hév-végállomás felé, hogy elérd az utolsó, 23 óra 10 perckor induló szerelvényt. A héven szokás szerint, tanítási szünet lévén, fiatalok lézengenek, némelyik józanul, mások részegen. Az út, mint mindig, eseménytelenül telik el, te olvasol, zenét hallgatsz. A hvg tudósít róla, hogy egyes élelmes vállalkozók úgy gazdagodnak meg, hogy reménytelen helyzetben lévő családokkal felvetetik a szocpolt, építenek egy omladozó házat, amit aztán elbontanak, a jogosultak kapnak 100 ezer forint készpénzt, a többi a vállalkozóé. Így is lehet. Egyet pont elkapott a rendőrség. A többi állítólag már fel is osztotta elbukott társuk volt felségterületét. Farkastörvények uralkodnak.
Jön a megálló, ahol leszállsz. Árpád híd. Felgyalogolsz a villamosmegállóhoz, újságodat elrakod: a világítás nem elég erős az olvasáshoz. A zene veled marad. Várakozol, majd a zenén át megüti a füled a közeledő villamos dübörgése. Odanézel: tényleg jön. Pár lépést teszel a sínek felé embertársaiddal egyetemben. Gyanús jelként észleled, hogy a villamos nincs kivilágítva. Sejtésed hamar beigazolódik: ez a villamos nem fog téged hazavinni. Jól tudod, hogy a menetrendben valóban nem szerepel ez a járat, viszont az elmúlt 2 évben már oly sokszor jutottál haza vele, hogy teljesen természetesnek veszed létét. Két fiatal átballag a 30 méterre lévő éjszakaibusz-megállóba. Jómagad nem szeretsz várakozni, főleg nem 20 percet, így tudván, hogy gyalog később érsz haza, mégis elindulsz sétálva. Végülis miért ne? Szép idő van, se túl meleg, se túl hűvös.
Ráérősen mész át a hídon, közben bringások húznak el melletted. Egyikük biccent, te visszabiccentesz neki. Ilyen is van még. Mikor átérsz a hídon, a Váci útra fordulsz. Az éjszakai megállójában 4 fiatal lány várakozik. Te közben már át is mentél a zebrán, útban a Petneházy utca felé. A halk zenén át valami kiabálásra leszel figyelmes; hátranézel. Már mintegy 100 méterre tőled a 4 lány felé egy láthatóan részeg, hajléktalan kinézetű fazon közeledik, hevesen gesztikulálva, karjaival hadonászva, és kiabálva. Megállsz. Figyelsz, hogy odamenj-e, van-e rád szükség, avagy a helyzet megoldódik nélküled is. Végül meg: a négy lány lemegy az aluljáróba, elvesznek szemed elől. Az alkoholista férfi, mint egy zombi, lassan utánuk, ki tudja meddig. Túlzottan nem aggódsz, az aluljáróban volt több normális ember is.
Tovább indulsz a közvilágítás halovány fényében. Sokszor végigmentél már a Petneházynak ezen a szakaszán, de még mindig megdöbbent, hogy milyen közel van ezen az utcán két teljesen más világ. Az egyikben újépítésű, szép társasházak biobolttal és szépségszalonnal, az erkélyen lévő muskátli ládájából csöpög a víz, a másikban lepukkadt panelházak (mint amilyenben te is laksz), kispolskik, tőled 10 méterre kiabáló kisebbségiek, halovány bűz. Egyébként ez jellemző az egész kerületre, amiben laksz. Kontraszt kontraszt hátán.
Végül befordulsz a Béke utcára. A sarkon kiskocsma: még mindig nyitva van. Bentről nevetés és egy tv zaja hallatszik. Útközben elmegy melletted az éjszakai busz. Már nem érdekel, nem zavar már az egész. Sétáltál egy jót. Végül megérkezel, kinyitod az első bejárati ajtót, majd a másodikat, aztán a saját ajtód két zárját. Aztán visszazárod. Fő a biztonság.
Welcome to Hungary
 

6 komment

Címkék: közlekedés bkv társadalom közbiztonság közmorál

A bejegyzés trackback címe:

https://shenk.blog.hu/api/trackback/id/tr36542754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.06.30. 23:03:35

Érdekes, igaz történet. tetszika a tájleírás :)

shenk 2008.07.01. 18:02:00

Kössz:)
Amúgy ez az egész városra jellemző... Akkora kettősség van itt. Egyik irányban csillogó-villogó paloták, 30 méterrel arrébb meg a hajléktalan a saját ürülékében.
A közbiztonság meg egy vicc. Legutóbbi hévezésem alkalmával verekedés is volt a járművön. Volt egy bkv-s faszi is a kocsiban, oda persze nem ment, csak a mellette lévő ülésen lévő fiatal csajnak osztotta az észt... Bár nem hibáztatom 6-8 verekedő fiatal közé én se mennék oda :D

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.07.01. 22:53:39

Jó kis írás volt ez nagyon. Nagyon élvezhetők az ilyenek, ha valaki ért ahhoz, hogy írja meg, hogy átjöjjenek az érzések, benyomások. Na, fasza lett egyszóval.

shenk 2008.07.01. 23:05:42

Azt túlzásnak mondanám, hogy értek hozzá:)
VIszont elég erőteljes érzelmek rohantak meg akkor, és utána, gondoltam megpróbálom őket szavakba önteni. Végül is ez csak egy leírás lett, nem nagy dolog.
De azért jólesett, hogy tetszik :)

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.07.02. 11:25:51

Vita nékül: ez egy jól sikerült írás. Úgy mondom, h tanultam tájkommunikációt :)
Mindemellett igaz is.

mnmnbkhj 2009.02.07. 21:50:40

Nagyn jó, igen király írás. Ilyen a magyar élet, kövessetek meg de ez a hangulat tetszik valahogy.
süti beállítások módosítása